Hans Peltonen fångade en kanadaröding på drygt 14 kilo och satte därmed svenskt rekord. Foto: privat

Hans fick gigantisk kanadaröding på kroken i Storuman: ”Kände ett dunderhugg”

Uppdaterad
Publicerad

En stor kanadaröding högg tag i betet under Hans Peltonens fisketur i juni. Nu har det konstaterats att fisken väger drygt 14 kilo och därmed sätter rekordet i Sverige.

– Vi hade varit ute några timmar och fått några mindre fiskar men sen kände jag ett dunderhugg, säger rekordhållaren Hans Peltonen.

En eftermiddag var Hans Peltonen ute på en fisketur med sina vänner i Björkvattnet, Storumans kommun. Det var första gången han testade fiskelyckan här och siktet var inställt på kanadaröding.

– Det är en behaglig fisk och vi hade lite koll på att det kunde finnas här i Björkvattnet. Vi hade rätt utrustning med oss och väderleken var bra, förklarar Hans Peltonen.

Trots bra förutsättningar var det ingen som visste hur kvällen skulle sluta.

Kamp för att få upp rekordfisken

– Vi hade varit ute några timmar och fått några mindre fiskar men sedan kände jag ett dunderhugg och tänkte ”helvete vad tung”. Det var en liten kamp att få upp fisken.

Den jättelika kanadarödingen vägde över fjorton kilo vilket även bekräftades på invägningen i labb. Därmed slog Hans Peltonen det tidigare rekordet som mättes upp under 2021.

– Det känns jätteroligt och jag funderar på att stoppa upp fisken. Jag hoppas också på mer fiske i Björkvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer