Hör digitaliserings- och teknikdirektören om de digitala vårdsystemen Foto: SVT

Nytt digitalt vårdsystem för 300 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Mindre administration och mer vård, det är vad Region Västerbotten hoppas få ut av sitt nya vårdsystem. 300 miljoner kronor kostar systemet som ska öka effektiviteten.

Landstinget har under många år dragits med väldigt många parallella datasystem – vilket lett till att mycket tid lagts på administration och knapptryckningar.

Nu har Region Västerbotten tillsammans med flera andra landsting upphandlat ett nytt system som ska vara nästan heltäckande och minska krånglet för personalen.

– Idag är det många manuella rutiner och kontroller, nu kommer man istället kunna lägga mer tid på patient än på administration, säger Sara Lewerentz som är digitaliserings- och teknikdirektör på Region Västerbotten.

Ska underlätta utvecklingen av vården

2021 är det tänkt att systemet ska vara igång och kostnaden för Västerbottens del beräknad till 300 miljoner över en tioårsperiod. Förutom att minska den tid som personalen ska behöva lägga på administration, så ska patienterna också enklare kunna få överblick över sin vård.

Sara Lewerentz hoppas också att systemet ska underlätta utvecklingen av vårdverksamheten.

– It-systemet är så klart en viktig del, men det viktigaste är de ändrade arbetssätten inom vården som kommer att underlättas av tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.