Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ökad sjukfrånvaro i Umeås skolor – elever ska inte vara hemma för snuva

Uppdaterad
Publicerad

Barn som har det tufft i skolan stannar hemma ofta trots att de enbart visar små symtom på sjukdom.

– Vi måste tänka om, barn ska gå i skolan även om de har lite snuva, säger Fredrik Strandgren, enhetschef utbildningskontoret.

Sedan pandemin bröt ut har gränsen för sjukfrånvaro varit låg. Vid minsta symtom skulle elever vara hemma från skolan. Ett år efter att covid-19 inte klassas som samhällsfarlig sjukdom sitter fortfarande sjukfrånvarotänket kvar.

Innan pandemin hade 4 procent av grundskoleeleverna i Umeå en frånvaro på 20 procent eller mer – idag är det 12 procent av eleverna.

– Det vi ser är att de som redan har det tufft i skolan väljer att stanna hemma när de har minsta sjukdomssymtom, säger Fredrik Strandgren, enhetschef utbildningskontoret.

Region Västerbotten menar att man inte behöver vara lika försiktig med sjukdomssymtom som förut.

– Vi har som riktlinje att om barnet hade ställt in träningen eller skippat middagsbjudningen så ska man inte vara på skolan, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.