Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Var tredje skolelev i Sorsele är hemma sjuk – ”De faller som käglor”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron veckan innan jul i Sorseles grundskola är mycket stor. Av 240 elever är 80 stycken anmälda frånvarande.

– Det är gigantiskt många elever som är borta, säger rektor Cathrine Viklund.

I klippet kan du se hur sjukfrånvaron drabbar skolans vinterfest.

Det är särskilt yngre skolbarn som blir sjuka, enligt rektor Cathrine Viklund. Frånvaron bland personalen är också stor.

– Det är ett fantastiskt pusslande för att få ihop det varje dag, säger hon.

Även andra kommuner som Storuman, Norsjö och Malå har drabbats av hög sjukfrånvaro. I Malå stannade var fjärde elev hemma för ett par veckor sedan. I Storuman är just nu 40 av 300 elever borta på Vallnässkolan.

– Det är nästan som under pandemin, säger skolchefen Mikael Rombe.

Ökad smittspridning

Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson berättar att det varit en ökad smittspridning av olika luftvägsvirus under de senaste tre veckorna.

– Vi hör att det är många elever borta, i vissa klasser är det bara några få på plats. De har covid och influensa i första hand, säger hon till SVT.

Precis som Folkhälsomyndigheten befarar Region Västerbotten en topp av smittspridning i januari, då många kommer att träffas under jul- och nyårshelgen och eventuellt bli sjuka. Gunilla Persson uppmanar folk att visa hänsyn mot sin omgivning och inte sprida smitta under helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.