Arkivbild. Gallerian i Hemavan. Foto: SVT

Ökad gränshandel i Norge – då blomstrar Storumans handel

Uppdaterad
Publicerad

Den norska gränshandeln ökade det senaste året kraftigt. En kraftig höjning av skatten på socker i nästa års norska budget ser också ut att förlänga den trenden. För handlarna i Hemavan/Tärnaby har norrmännens närvaro märkts av.

I Västerbotten ökade handelns omsättning med lite mer än en miljard under 2016 där det är främst dagligvaruhandeln som ökar. Mellan 2015-2016 ökade den totala omsättningen (dagligvaror och sällanköpsvaror) i Storuman från 486 miljoner till 518 miljoner kronor.

Kommunens försäljningsindex ligger på 134 och enligt Per Andersson, Senior konsult på HUI kan det inflödet betraktas i stora delar som turism och gränshandelspåverkan.

– Dels beror det på en uppdatering av handeln och dels ökad turism och gränshandel. Har du den lyckan i livet att ligga nära Norge är du en spelare att räkna med för norrmännen och både Hemavan och Tärnaby ligger nära.

70 procent kommer från Norge

För Nils Vikberg i Hemavan har omsättningen ökat markant, cirka 140 miljoner netto och det är en siffra som bara gått uppåt. De senaste fyra åren har omsättningen fördubblats.

– I år har det ökat sju procent och innan dess har vi haft ännu större ökningar. Vi byggde ut för fyra år sedan och sen dess har det ökat. Det är en kombination vi har 70 procent Norgehandel samtidigt som Hemavan växer, berättar han.

Nyligen har man också gjort en större på investering på närmare 30 miljoner kronor och mer mark har köpt där man planerar att utöka på sikt.

Ser ingen avmattning

Även i Umfors gör Norgehandeln avtryck. I 17 år har Ludvig Öbergs verksamhet nästan ökat varje år och idag har de en omsättning på cirka 42 miljoner och han tror inte att det är en trend som kommer att mattas av.

– Över tid ser vi att trenden är en uppgång, i södra Sverige där det är ännu större ser man ingen avmattning, säger han och berättar att man även där har planerade investeringar i startgroparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.