Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför är journalistisk närvaro viktigt i landsbygd – hör inlandspolitikerna Foto: SVT / Håkan Stenlund, privat

Flera medier ökar journalistisk närvaro i inlandet – välkomnas av politiker

Uppdaterad
Publicerad

Flera medier i norra Sverige satsar nu på ökad lokal närvaro i inlandskommuner. SVT Nyheter öppnar en redaktion i Arvidsjaur – viktigt för demokratin tycker inlandspolitiker SVT pratat med.

– Det finns delar av Landsbygdssverige där lokalbevakningen idag är nästan obefintlig. Det här blir kanon, säger Nicke Grahn (L), kommunalråd i Dorotea.

Det är flera redaktioner i landet som den senaste tiden valt att utöka sin bevakning i landsbygdskommuner. I regeringsbudgeten för i år finns också 85 miljoner extra till stöd för lokal journalistik.

Bland annat satsar Västerbottens-Kuriren och Folkbladet på en ny reporter i området Sorsele-Storuman. I Norrbotten satsar Norr Media-koncernen på lokalkontor i Jokkmokk. Samtidigt kommer Sveriges radio under året starta tillfälliga så kallade pop-up-redaktioner, bland annat i Vilhelmina och Arvidsjaur.

SVT:s nya redaktion i Arvidsjaur ligger visserligen geografiskt sett längre från Dorotea än Umeå men Nicke Grahn (L) tycker att det är viktigt att det tillsätts en reporter som kan få specialförståelse för glesbygdsfrågor.

– En journalist som lever sin vardag i en liten kommun får rätt tänk och förhållningssätt. Det är lite annorlunda att jobba på mindre orter. Du kommer närmare befolkningen, samtidigt får du inte bli för mycket kompis, säger han. 

”Betydelse för hur folk röstar”

Omkring en timmes körtid från Arvidsjaur i Norrbotten ligger västerbottniska Sorsele. Där sitter Maria Broberg (V) som kommunfullmäktiges ordförande. Både hon och Nicke Grahn (L) betonar betydelsen av lokal medienärvaro för demokratin.

– Det är meningen att journalistiken ska vara det man kallar den tredje statsmakten – att bevaka, granska och titta vad som händer med skattepengar. Har man ingen bevakning tappas det bort, säger hon.

Finns det risker med vita fläckar på mediekartan?

– Ja, jag tror att det får betydelse för hur folk röstar, för hur folk tänker och upplever sig sedda och hörda, säger Maria Broberg (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer