Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapenhandlaren Lena: ”En rädsla att det ska ta slut” Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Brist på ammunition i jaktbutiker i Västerbotten: ”Märker av en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Flera jaktbutiker i Västerbotten har märkt av en ökad försäljning av skyddsutrustning i samband med det oroliga världsläget.

Överlevnadskit och ammunition har gått åt mer än vanligt.

– Folk vill känna att de har någon form av beredskap, säger Lena Boholm, delägare i Jaktgården i Skellefteå.

Hör henne berätta i klippet.

De senaste veckorna har jaktbutikerna i Västerbotten upplevt ett ökat tryck på försäljningen. Det är olika typer av skyddsutrustning som gått åt när privatpersoner bunkrat upp.

– Vi har märkt ett ökat intresse av stormkök, kaminer och ammunition. Det håller nästan på att ta slut i butiken och jag tror att folk vill känna att de har någon form av beredskap, säger Lena Boholm, delägare i Jaktgården i Skellefteå.

Även hos Jaktia i Umeå ekar hyllorna tomma på matredskap som kan användas utan el. Stormkök och gasolvärmare är det som gått åt mest och personalen har fått lägga flera extra beställningar.

– Folk verkar vara oroliga för att Ryssland ska komma hit. Kollegorna söderut har fått mycket förfrågningar om komradios av organisationer, säger Jonas Wrandig, butiksbiträde på Jaktia i Umeå.

Ökat tryck på ammunition

Man ser också en ökning på försäljningen av ammunition.

– Jag tror att den ökade försäljningen av ammunition kan bero på att folk är rädda att försäljningen kan stoppas framöver, resonerar Lena Boholm.

Butiksbiträdet Åsa Olofsson på Jaktia i Vilhelmina delar den bilden:

– Det handlar inte om att folk ska försvara sig utan man vill försäkra sig om att det finns om det blir en brist på ammunition. Det beteendet såg vi även under pandemin då det fanns en rädsla att tillverkningen skulle stanna av.

Oro i butikerna

– Många kunder vill pratar om det som händer i butiken. Vi märker av en oro och många diskussioner handlar om vad som kommer att hända framöver, säger Lena Boholm.

Oron har även tagit sig uttryck i Jaktia-butikerna, i Umeå och Vilhemina.

– Folk pratar mer om det nu och visar större intresse för spritkök och den typen av beredskap, säger Åsa Olofsson.

Hör Lena Boholm i klippet: ”Många köper ammunition till älgjakten redan nu”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet