Skelleftebor löper upp till fem gånger högre risk att drabbas av ögonsjukdomen glaukom, tidigare kallad grön starr. Det skriver ögonläkaren Siv Åström i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 22 februari.
Orsaken är en proteinutfällning i ögat, synlig som en beläggning på linsen. Den kan medföra att trycket i ögat stiger, något som i sin tur ökar risken för att utveckla glaukom.
Högst förekomst i världen
Siv Åström har undersökt en stor grupp skelleftebor födda 1915. Linsbeläggningen fanns hos 23 procent av de studerade personerna när de var 66 år gamla, och hade ökat till 60 procent vid 87 års ålder.
Så hög förekomst har aldrig tidigare kunnat visas någonstans i världen.
Andelen som drabbades av glaukom, ökade från två procent till 23 procent.
Kan leda till blindhet
– Det finns en gen som är kopplad till den ökade proteinutfällningen, vilken i sin tur ökar risken för glaukom, säger Siv åström till Västerbottensnytt.
Glaukom är en långsamt smygande sjukdom som skadar synfältet och kan leda till blindhet. Avhandlingen visar att det är främst bland kvinnor i högre åldrar som glaukom inte upptäcks. Den yngste i undersökningen som drabbades av sjukdomen var 52 år. Personer över 50 år rekommenderas att regelbundet kontrollera ögontrycket.