Arkivbild. En ambulanssjukvårdare visar upp ett provrör ur ett provtagningskit. Foto: Anders Wiklund/TT

Ökad smittspridning i Västerbotten – men få vårdas på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Trots att färre vårdas på sjukhus ökar smittspridningen av covid-19 återigen i Västerbottens län. Under föregående vecka var det nästan dubbelt så många som testades positivt jämfört med veckan innan. 

Under vecka 26 analyserades 3 095 tester, varav två procent var positiva. Antalet positiva fall av covid-19 ökar därmed från 31 till 59, jämfört med föregående vecka. Om det handlar om den så kallade deltavarianten vet man ännu inte.

– Den analysen kommer först senare i veckan, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Enligt Gunilla Persson kan ökningen kan bero på att fler smittades i samband med midsommarfiranden samt att egenprovtagningen var stängd på midsommarafton.

– Fler har släppt efter lite nu i värmen och umgås mer än förr.

Största ökningen i Umeå

Den största ökningen sker i Umeåområdet, med 49 positiva fall, medan tio personer konstaterades smittade i Skellefteåområdet. Inga fall rapporterade i södra Lappland under föregående vecka.

Smittan sprids fortfarande främst inom familjer, på arbetsplatser och i sociala sammanhang. Det är främst i ådergruppen 40–49 år som smittan är som högst, men fallen ökar även i de yngre åldersgrupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer