Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Satsningen på ungdomar i Dorotea har gett resultat”- hör mer om projektet som ökat ungdomars inflytande. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Ökat inflytande bland unga i Dorotea: ”Viktigt skapa framtidstro”

Publicerad

Nu erbjuder Dorotea kommun fler aktiviteter för barn och unga. Det som ett resultat av att kommunen ingått i projektet Youth Up North.

– Den nya fritidsgården kan locka uppåt 40 ungdomar, säger ungdomskonsulenten Amanda Hansson i Dorotea kommun.

Under tre år har Dorotea tillsammans med Arjeplog och Bodens kommuner ingått i det treåriga projektet Youth Up North som avslutades i juni 2023.

– Genom projektet har ungdomarna i Dorotea fått en ungdomsgård. Vi har kunnat genomföra olika aktiviteter som ungdomarna har efterfrågat som till exempel disco och spelkvällar, säger Hansson.

Unga i Norrlands glesbygd

Satsning på feriearbete

I dag finns även ett forum där unga kan delta och lyfta fram sina idéer. Det har också gjorts en satsning på feriearbete.

– Under sommaren anställer kommunen unga som får anordna aktiviteter för andra ungdomar, och det har vi kallat för ”Ung i Dorotea”, säger Amanda.

Under projektet anställdes Amanda Hansson som ungdomskonsulent och Dorotea kommun har beslutat att förlänga tjänsten.

– Jag driver ungdomars intressen och fungerar som en brygga mellan ungdomar och vuxna, säger Amanda.

Varför är det så viktigt med ungdomars inflytande i kommunen?

– Det är viktigt att vi tillsammans med ungdomarna utvecklar Dorotea och skapar en framtidstro i kommunen, säger Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet