Poppis med gårdsbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 23 gårdsbutiker i Västerbotten och intresset fär att handla på dem ökar. Men att både hinna sköta gård och utvidga verksamheten kan vara svårt.

På Gubböle gårdsbutik säljer man nötkött, lammkött och korvar som man producerar på gården, men det är svårt att hinna med den växande efterfrågan.  En nyligt gjord undersökning från LRF visar nämligen att 7 av 10 vill köpa närproducerad mat.

Smakar och känns bra

Göran Näslund från Spöland är i Gubböle för att handla kött till kvällens grillning, och han tycker att det smakar lite bättre med närproducerad mat.

– Också känns det ju bra att gynna någon på orten också, säger han.

Måste hinna vara bonde

Butiksägaren och bonden Kenneth Åström i Gubböle tycker sig märka att intresset för hans varor har ökat väldigt mycket den senaste tiden, men han hinner ändå inte hålla öppet mer än två dagar i veckan.

– Jag måste ju hinna med att vara bonde också, man kan ju inte hinna vara överallt hela tiden säger butiksägaren och bonden Kenneth Åström.

Samarbete för utveckling

LRF ser problematiken men anser att det är viktigt att hitta lösningar som gör det möjligt för gårdsbutiksverksamheter att utvecklas.

– Vi måste klara konkurrensen från utlandet, och en del är ju såklart att vi kan jobba mer med nischad produktion i Sverige. Jag tycker att man ska söka mer samarbete med varandra. Det kan bli så att den är en som har gårdsbutiken, men säljer från flera bönder, säger Annika Nygård, vise förbundsordförande på LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.