På Gubböle gårdsbutik säljer man nötkött, lammkött och korvar som man producerar på gården, men det är svårt att hinna med den växande efterfrågan. En nyligt gjord undersökning från LRF visar nämligen att 7 av 10 vill köpa närproducerad mat.
Smakar och känns bra
Göran Näslund från Spöland är i Gubböle för att handla kött till kvällens grillning, och han tycker att det smakar lite bättre med närproducerad mat.
– Också känns det ju bra att gynna någon på orten också, säger han.
Måste hinna vara bonde
Butiksägaren och bonden Kenneth Åström i Gubböle tycker sig märka att intresset för hans varor har ökat väldigt mycket den senaste tiden, men han hinner ändå inte hålla öppet mer än två dagar i veckan.
– Jag måste ju hinna med att vara bonde också, man kan ju inte hinna vara överallt hela tiden säger butiksägaren och bonden Kenneth Åström.
Samarbete för utveckling
LRF ser problematiken men anser att det är viktigt att hitta lösningar som gör det möjligt för gårdsbutiksverksamheter att utvecklas.
– Vi måste klara konkurrensen från utlandet, och en del är ju såklart att vi kan jobba mer med nischad produktion i Sverige. Jag tycker att man ska söka mer samarbete med varandra. Det kan bli så att den är en som har gårdsbutiken, men säljer från flera bönder, säger Annika Nygård, vise förbundsordförande på LRF.