Visa alla (2)

Ökat intresse för solceller lockar oseriösa aktörer

Publicerad

Att installera solceller blir allt mer populärt. Men det är inte problemfritt. Och ofta är kunskapen dålig om vilket stort ansvar man har som privatperson.

Intresset för solceller har närmast exploderat de senaste åren. Men med det ökade intresset har också de felaktiga installationerna ökat. Något som märkts hos försäkringsbolagen. 

– Det har varit väldigt, väldigt mycket bekymmer med solcellsfirmorna, berättar Tomas Ekman, skadeförebyggare vid länsförsäkringar i Västerbotten.  

Problemet har varit stort i hela landet. Men efter informationsinsatser så ser det, enligt Tomas Ekman, något bättre ut. Dock ser han inte att problemet kommer att försvinna. 

– Eftersom det är en helt ny bransch med ett bidragssystem så dyker det upp kortsiktiga aktörer som riskerar att ta genvägar. Vi kommer att få leva med problemen så länge det är ett bidragssystem som lockar in oseriösa aktörer. 

Risk för vattenläckor och brand

Ett av de vanligare problemen är att vattenläckor uppstår när man borrar i taket eller väggen. Ett annat kan vara brandrisk i samband med att kablar dras på fel sätt.

– Man kan inte skylla på okunskap när det gäller lagen. Det går inte att säga att man trodde det var 70 när man har kört för fort. 

Hör skadeförebyggarens tips vid val av solcellsfirma i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer