Statligt solcellstöd kommer inte att räcka

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regeringen för en månad sedan gav besked om nya stödpengar till solceller, så kommer inte pengarna att räcka. För de som redan har ansökt fattas en halv miljard kronor, och inga statliga pengar finns för ansökningarna som tillkommer. Enligt Energimyndigheten har nuvarande budget enbart täckning för ansökningar fram till december 2018.

I början av april berättade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen beslutat att satsa ytterligare 300 miljoner på solcellsstöd. Beskedet var att regeringen vill att dom som gör en ”rejäl insats för miljön” ska få stöd från staten. Samtidigt sänkte man stödnivån för solceller från 30 till 20 procent för att pengarna skulle räcka till fler.

Nysatsning täckte inte ens inkomna ansökningar

Vad regeringen då inte berättade var att det man satsade inte skulle vara tillräckligt för att kunna ge stöd till de alla de som hittills har ansökt om solcellsstöd -  och följaktligen inte heller för alla de som fortsätter att ansöka om solcellsstöd nu i år.

– De pengar som vi har nu kommer troligtvis att räcka till de ansökningar som har kommit in till och med någonstans i december 2018. Därefter finns det inga pengar utifrån den budget som ligger nu, säger Sara Grettve, handläggare på Energimyndigheten, till SVT Nyheter.

Bolund: Inte konstigt

När vi talar med Per Bolund idag säger han att det inte var något konstigt med att regeringen gav besked om en satsning som i själva verket inte räcker till. 

– Vi lägger ju till pengar och det gör ju så klart att fler kan få pengar än vad som skulle ha varit fallet annars. Är det så att det skulle visa sig att det fattas pengar, till exempel i höst, så får vi se till att skjuta till mer pengar i kommande budgetar, säger Per Bolund till SVT Nyheter.

SVT: Okej, en rak fråga då: De som köper solcellsanläggningar idag, kommer de att få stöd från staten?

– Ja, vi har avsatt väldigt mycket pengar och kommer att avsätta mer pengar så att de som sätter upp solceller får de pengar som vi har bestämt, svarar Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer