Foto: TT

Misstänkt sexbrottsling på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks för försök till våldtäkt alternativt sexuellt ofredande i Hörnefors undvek häktning delvis på grund av sin låga ålder. Han lämnade länet – fortfarande misstänkt – men har sedan dess bedömts vara äldre än man tidigare trott.

Det var i september som mannen greps misstänkt för ett våldtäktsförsök på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hörnefors. Enligt åtalet ska han ha tryckt upp en kvinna mot en vägg, och försökt dra av henne byxorna.

När händelsen inträffade bedömdes den misstänkte vara 16 år gammal, och han begärdes inte häktad mot bakgrund av misstankarna, utan han släpptes på fri fot.

Anhållen i sin frånvaro

Misstankarna mot mannen kvarstod. Han lämnade länet, men utredningen fortsatte och han anhölls senare i sin frånvaro.

Nya uppgifter visade senare att han troligen var äldre än vad som först bedömts. Hans ålder är nu satt till 21 år.

Om hans ålder var avgörande när han inte häktades, är enligt åklagaren Jonas Fjellström ett hypotetiskt resonemang.

– Det krävs väldigt starka skäl för att en 16-åring ska begäras häktad, men inte lika starka för en 21-åring, säger han.

Mannen omhändertogs senare för fylleri i södra Sverige, identifierades och anhölls. Han begärdes också häktad av åklagare, men tingsrätten bedömde då inte att det fanns sannolika skäl för misstanke om försök till våldtäkt.

Sedan dess har misstankarna mot honom stärkts, bland annat efter uppgifter från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Vet inte var han är

Han åtalas nu misstänkt för försök till våldtäkt alternativt sexuellt ofredande – men åklagarmyndigheten vet inte var mannen befinner sig.

– Det var därför jag ville ha honom häktad, konstaterar åklagare Jonas Fjellström.

Inom kort inleds tingsrättsförhandlingarna i Umeå.

– Han befinner sig troligen i Sverige. Antingen inställer han sig frivilligt, eller så kan det bli aktuellt att utfärda häktning, säger Jonas Fjellström.

Som utredningsläget var – med mannen på fri fot och inte häktad av tingsrätten – ville Fjellström ge honom en chans att inställa sig frivilligt.

– Det jag ser som problemet är att få honom delgiven – om han däremot häktas efterlyses han, säger Fjellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer