”Om pengarna tar slut behöver vi få ett tilläggsanslag” – säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter elbilsrusningen – risk att folk blir utan klimatbonus: ”Lurigt”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen rusade folk för att köpa en elbil – innan klimatbonusen togs bort. Enligt regeringen ska de som beställt en elbil innan bonusen togs bort få den. Men det finns en risk att alla inte kommer att få ta del av bonusen.

– Vi vet inte hur många som sprang och köpte bilar. Om pengarna tar slut behöver vi få ett tilläggsanslag, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

I veckan när beskedet om att klimatbonusen för elbilar skulle tas bort passade många på att köpa en bil. Men det är ofta väldigt lång leveranstid för elbilar.

Enligt pressmeddelandet från regeringen ska de som beställt en elbil före den 8 november ha rätt till bonusen.

Det är Transportstyrelsen som betalar ut klimatbonus för elbilar. Myndigheten fick beskedet om att bonusen ska bort när pressmeddelandet kom. Än har man inte hunnit reda ut hur man ska jobba framöver.

– Vi jobbar med är att förstå vad som gäller och vad som anses gälla en beställning. Det framgår inte. De ska kunna visa ett dokument på att de har beställt bilen innan det datumet. Vi vet inte riktigt vad som anses som en beställning. Det kan jag inte svara på, säger Jonny Geidne utredare på Transportstyrelsen.

Jättelurigt – regeringen måste svara

Transportstyrelsen inväntar nu tydligare direktiv från regeringskansliet.

– Räcker det med att skriva på en post-it lapp? Eller skulle det kunna handla om ett samtal eller ett brev till bilhandlaren?, säger Jonny Geidne utredare på Transportstyrelsen.

Om budgeten går igenom kommer sex miljarder kronor att läggas på elbils-bonusen. Men eftersom man inte vet hur många som köpt elibil är det oklart om summan räcker till alla.

Kan det bli så att folk blir utan bonus?

– Det är jättelurigt för mig att svara på. Det måste regeringen svara på. Vi vet inte hur många som sprang och köpte bilar i tisdags. Om pengarna tar slut behöver vi få ett tilläggsanslag. Det har alltid betalats ut tidigare, men det är första gången som det ska beviljas av den nya regeringen i så fall. Får vi inte pengarna kan folk bli utan, men politiken måste fatta ett beslut.

SVT har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) utan framgång.

I tisdagskväll var det hårt tryck hos bilhandlare i Umeå – sista timmarna att få ta del av klimatbonusen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kommer vi minnas en lång tid framöver” – hör Ingemar Rännbäck och Per Oscarsson om kvällens rush hos de båda bilhandlarna. Foto: SVT/Moa Lindberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.