Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kommer vi minnas en lång tid framöver” – hör Ingemar Rännbäck och Per Oscarsson om kvällens rush hos de båda bilhandlarna. Foto: SVT/Moa Lindberg

Hårt tryck hos bilhandlare i Umeå – sista timmarna med klimatbonus

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen är sista dagen att använda klimatbonusen för nyköpta elbilar efter regeringens beslut. I Umeå blev det rusning hos bilhandlare när många kunder ville använda bonusen.

– Det blev lite panikkänsla för många, säger Ingemar Rönnbäck, försäljningschef på Bergners Bil i Umeå.

Igår beslutade regeringen att bonusen för de som köper elbil ska slopas från och med onsdag. Efter beskedet blev det hektiskt för bilhandlare i Umeå när kunder ville ta del av erbjudandet innan det var för sent.

– Det har varit en annorlunda dag. Vi har inte hunnit sammanställa dagens försäljning med det har ökat med tre till fyra gånger jämfört med en vanlig dag. Det här kommer vi minnas en lång tid framöver, säger Ingemar Rönnbäck, försäljningschef.

”Oroliga kunder”

Hos Bilspektrum i Umeå var det en del kunder som kände oro efter gårdagens besked. Enligt Per Oscarsson, ägare, handlade det om hur man hade tolkat informationen som kom igår.

– Det var några som undrade om de skulle bli helt utan bonus. Det kunde vara kunder som hade beställt bil sedan länge tillbaka och som väntar på sin bil. Det skapade osäkerhet om de kunde få sin bonus eller inte, säger Per Oscarsson.

Hör två av Umeås bilhandlare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.