Foto: SVT

Explosionen i Frostkåge: Ytterligare sprängmedel i huset

Uppdaterad
Publicerad

I lördags omkom polisens egen bombexpert vid en explosion i ett hus i Frostkåge norr om Skellefteå. Polisen hittade ytterligare sprängämnen i huset.

– Vi kallade in bombgruppen från Stockholm som hittade en mängd explosivt material och som senare sprängdes, säger Peder Jonsson polisens presstalesperson i Umeå.

Mannen som omkom var polisens egen bombexpert i Skellefteå. Han har anlitats flitigt under flera år av polisen för att bedöma misstänkta fynd som dynamit och granater. Huset blev svårt skadat av explosionen. Fönster är urblåsta, fasaden är helt perforerad.

Explosion i Frostkåge

Utreder om regler följts

Det krävs betydande säkerhetsavstånd för att hantera explosivt material. För 800 kilo dynamit handlar det om en betongkassun och ett säkerhetsavstånd på 150 meter.

– Varför han förvarade explosivt material hemma vet vi inte. Det får utredningen visa. Vi får titta vilka tillstånd mannen nu hade och om regelverket har följts, säger Peder Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Frostkåge

Mer i ämnet