Linda Pastrana i Lycksele frågar sig vart de varslade ska ta vägen nu. Foto: SVT

Olyckligt i Lycksele efter dråpslaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn har gått sedan beskedet kom om att 85 tjänster varslas på Ikea Industry Lycksele AB. På stan var nyheten i allas tankar och på allas läppar.

– Det är allvarligt, det är en stor arbetsgivare och det är många som kan bli arbetslösa och många familjer som drabbas, säger Rickard Sundberg.

– Det är jättetråkigt att det ska hända. Vart ska dessa människor ta vägen? Alla behöver ett jobb, säger Linda Pastrana.

Ikea Industry varslar

– Jag tycker att det är fruktansvärt, så liten stad med så fruktansvärt många arbetslösa människor, säger Volmy Iwarsson. 

Ändrar i sortimentet

Enligt Ikea är beslutet fattat på affärsmässiga grunder och anledningen till varslet är minskade produktionsvolymer och en kommande sortimentsförändring.

– Ändringen i Lycksele leder till minskade produktionsvolymer i främst Lycksele och Malå, säger Henrik Andersson, divisionschef på Ikea Industry AB.

Ikea Industry kommer att söka efter nya ägare till verksamheterna i Lycksele, Malå och Glommersträsk.

– Med en ny ägare tror vi att vi kan hitta en möjlighet att fortsätta att driva verksamheten och fortsätta att ha Ikea som kund, säger Andersson.

”Hanterat det förr”

Även på Arbetsförmedlingen kom beskedet om varsel som en chock.

– Det kändes oerhört tråkigt. Vilken förlust för Lycksele och för de enskilda individerna, säger Ulrika Westergren, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Lycksele och Storuman.

Vilken roll får ni i detta?

– Vi är vana att jobba med personer i omställningsarbete, det är inget nytt för oss. Vi kommer att ta emot de här personerna precis som andra som är i behov av omställning.

Westergren menar att tidigare varsel har utlysts förr på andra arbetsplatser i kommunen, och att det i slutändan löst sig med jobb för de flesta.

– Vi är en stor organisation, så vi kan strukturera och organisera om så att vi kan få mer stöd och stöttning i Lycksele om det skulle behövas. Varsel av den här storleken har utlysts förut och vi har kunnat hantera det, så jag tror att det kommer att gå bra, säger Ulrika Westergren.

– 85 personer är mycket i Lycksele, men vi hoppas att vi ska hitta lösningar till flera individer, säger Westergren.

Vad tycker Lyckseleborna om det här?

– Överlag är det oroligt för alla. Många yngre människor jobbar där som har familj och hus. Det är en av de större arbetsplatserna, säger Annika Mannberg. 

– Det är typiskt att då ägandet försvinner från bygden då försvinner så småningom också arbetstillfällena, säger Gunnar Falgren.

Kommer Arbetsförmedlingen att kunna erbjuda alla jobb, tror du?

– Knappast, konstaterar Annika Mannberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ikea Industry varslar

Mer i ämnet