Foto: Jan Färingö/SVT

Trygghetsprojektet på Ålidhem – ”Jag blev lite förvånad att vi aldrig blivit inbjudna”

Uppdaterad
Publicerad

Luka Anic och Maria Österberg är några av de som verkar och arbetar på Ålidhem. De ser mestadels positivt på trygghetssatsningen som bland annat kommunen och polisen har dragit igång.

– Det är ett jättebra projekt, men jag blev lite förvånad att vi aldrig har blivit inbjudna eller involverade i det här, säger Maria Österberg som jobbar på familjecentralen på Ålidhem.

Maria Österberg menar att de på familjecentralen och andra som exempelvis BVC och öppna förskolan har jobbat förebyggande och har erfarenhet av familjesituationerna i området.

– Vi är ju en familjecentral och vi som barnmorskor träffar ju egentligen alla, kvinnor i fertil ålder, från tonåren upp till klimakteriet, säger hon.

Kvalitetsarbete och civilt engagemang före kameror och polis

Luka Anic jobbar för Studiefrämjandet i kulturhuset ”Klossen” på Ålidhem och har verkat i området i nästan tio år.

Han vill gärna se att man fokuserar på bra miljöer för ungdomar och lokala aktörers engagemang snarare än övervakningskameror och större polisiär närvaro.

– Civilsamhället har de sista två åren börjat äga Ålidhem. Vi har Sveriges bästa fritidsbank, Dalkarlså folkhögskola har flyttat hit, Klossen har cirka hundra aktiviteter i veckan, biljardklubben har flyttat hit! Så här händer det saker och det är roligt, säger Luka Anic.

Han menar också att utemiljön påverkar mycket invånarnas uppfattning och skattning av sin egen stadsdel och att exempelvis städningen runt Ålidhems centrum kunde vara bättre.

– Varför städar man Rådhustorget på lördag- och söndagmorgon men inte här?

Hör mer om vad de tycker i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.