Se vad trygghetssatsningen på Ålidhem går ut på Foto: SVT

Samverkansarbete för trygghet startad på Ålidhem

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska tryggheten säkras i stadsdelen Ålidhem i Umeå. Under torsdagen skrev kommunen och polisen under en trygghetsöverenskommelse tillsammans med flera lokala aktörer på Ålidhems centrum.

Det uttalade syftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten på området genom att ta ett gemensamt helhetsgrepp.

– Det här är en väldigt bra stadsdel men det är viktigt att vi jobbar med de utmaningar som finns, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Kommunen, tillsammans med polisen och lokala aktörer skrev under en trygghetsöverenskommelse som innebär att de ska jobba gemensamt för att öka tryggheten. För polisen innebär det att öka sin närvaro.

– Det hoppas jag att vi ska kunna lyckas med, vi är ju en begränsad resurs men ambitionen är att vi ska försöka få ut fler poliser i området och att vi ska bli mer synliga, säger lokalpolisområdeschef Michael Rystedt.

Handlar mer om känslan av trygghet än säkerhet

Michael Rystedt säger att i det stora hela så känner sig folk ganska trygga i Umeå, även på Ålidhem, men att brottsstatistiken ändå sticker ut lite mer på Ålidhem och de nordöstra stadsdelarna.

– Men tittar man på den totala brottsligheten så ser man att den faktiskt sjunker i Umeå och även på Ålidhem, säger Rystedt.

Han menar att det finns en skillnad mellan säkerhet och trygghet och att risken för att bli utsatt för brott är väldigt låg, så länge man inte ingår i brottsliga sammanhang själv.

– Trygghet är ju någonting subjektivt. Risken att drabbas av brott på Ålidhem är ju väldigt låg, som i hela Sverige, säger han.

Hör mer om trygghetssatsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.