”De har inget intresse av att oprovocerat slå folk på käften” – hör kriminolog Tage Alalehto Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Efter dödsskjutningen: Ingen upptrappning av gängvåldet i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets dödsskjutning på Ersboda i Umeå har inte lett till någon upptrappning av gängvåldet i staden.

– Det har inte varit fler skjutningar vad jag noterat, säger kriminolog Tage Alalehto.

En knarkaffär som gick fel – så summerar kriminolog Tage Alalehto dödsskjutningen på Ersboda i Umeå för ett år sedan. Och droger blir allt vanligare säger han. Samtidigt har Västerbottens län under många år haft lägst brottslighet i landet.

– Narkotikaverksamheten har vuxit här i stan som jag förstått det från underrättelseverksamheten. Men det har inte skett i de nivåerna att det lett till att det kommit in fler gäng eller nätverk.

Dödsskjutning på Ersboda

Flera skjutningar men sedan tyst

Under slutet av 2018 och i starten av förra året skedde flera skjutningar i Umeå – flera på Ålidhem och så dödsskjutningen på Ersboda där en 19-åring brutalt sköts i huvudet och avled. 

Det är inte så att gängkriminalitet med hämndaktioner och så vidare fått ett fäste i staden?

– Så är det inte än så länge. Det kan komma små epidemier av skjutningar här men de håller inte i sig, åtminstone inte här uppe i Umeå, säger Tage Alalehto.

I början av januari i år rapporterade SVT om stora gäng som oprovocerat hoppat på och misshandlat folk i centrala staden, nåt som fick polisen att stärka sin närvaro i centrum. Alalehto menar att det rör sig om en annan typ av brottslingar.

Hör mer om det och annat i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet