David Helgesson leder förundersökningen efter dödsskjutningen på Ersboda för ett år sedan. Foto: Tommy Forsgren, SVT & Samuel Pettersson / TT

Polisen om skjutningen på Ersboda: ”Dödsskjutningen ett av våra högst prioriterade ärenden”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen 23 januari 2019 larmades polisen om en skjutning på stadsdelen Ersboda i Umeå. En 19-årig man konstateras avliden på plats och ytterligare tre personer skadas, två kritiskt. Ett år senare finns ingen dömd för dådet och utredningen är tillbaka hos polisen sedan åklagare, utan framgång, prövat målet i rätten.

Polisen misstänkte snabbt att dödsskjutningen handlade om en uppgörelse i kriminella kretsar. Under våren plockades flera misstänkta personer in, men släpptes.

Efter sommaren var mycket av den tekniska bevisningen klar och dna från två olika personer återfanns i ett par handskar som kastats vid brottsplatsen. En av dessa personer, en man i 30-årsåldern, åtalades som huvudmisstänkt men åtalet ogillades, då rätten menade att bevisningen inte höll och att åklagaren inte ens lyckats bevisa att mannen skulle ha befunnit sig på mordplatsen.

Dödsskjutning på Ersboda

”Vet mer än de berättat”

Nu är utredningen tillbaka hos polisens avdelning för grova brott, som har dödsskjutningen som ett av sina högst prioriterade ärenden. Även om polisen tidigt visste vilka som befann sig på platsen och varför de var där, så gör tystnadskulturen inom den kriminella världen mordet svårt att utreda.

– Det finns personer som vet mer än de berättat, men även personer som berättar och sedan tar tillbaka det, säger David Helgesson, förundersökningsledare.

Mer om utredningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet