Tingsrättens rådman Ola Wärbo anser att åklagarens bevisning inte räcker för en fällande dom. Foto: SVT

Dödsskjutningen på Ersboda: 30-åringen frias för mord av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man som åtalats för ett mord och tre mordförsök i Umeå i vintras frias nu av tingsrätten för skjutningen men döms ändå till fängelse för en rad mindre brott.

I början av oktober inleddes rättegångsförhandlingarna mot den man som suttit åtalad för skjutningen på Ersboda i Umeå den 23 januari i år där en man miste livet och tre andra skadades svårt. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för skjutningen och en rad mindre brott medan försvaret ville se att mannen frias.

Under processens gång har åklagarens huvudvittne först inte dykt upp, för att sedan dra tillbaka sitt utpekande av 30-åringen helt. Efter att förhandlingarna avslutades släpptes den misstänkte på fri fot av tingsrätten.

Dödsskjutning på Ersboda

– Det tyder på att han kommer frikännas, sade åklagaren Andreas Nyberg i en kommentar till SVT då.

Döms för stöld och narkotikabrott

Och så blev det. Enligt tingsrätten går det inte med säkerhet säga att mannen avlossat skotten. Eftersom huvudvittnet dragit tillbaka sitt utpekande gör rätten bedömningen att vittnesmålet och åklagarens bevisning i stort har ett lågt bevisvärde.

Därför frias han från anklagelserna rörande skjutningen. Däremot fälls han för en rad andra brott, däribland att ha stulit kläder och flera fall av narkotikainnehav. Utöver detta har 30-åringen kört bil rattfull och haft kniv på allmän plats. Mannen döms därför till sex månaders fängelse.

– Han är naturligtvis lättad över att frias för mordet och han har erkänt till allt han dömdes för så det var inget oväntat, säger mannens försvarsadvokat Jens Nyström.

Kommer ni överklaga någon del i domen?

– Det har vi inte diskuterat ännu. Det skulle i så fall vara påföljden, säger Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet