”Det känns helt fantastiskt” – hör hur operan i Umeå resonerar kring öppningen Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Operan i Umeå hoppas fylla salongerna när restriktionerna lyfts

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningarna är höga bland arrangörer när publiktaket och andra begränsningar lyfts för evenemang på onsdag. Många har varit hårt pressade av restriktioner under pandemin. På Norrlandsoperan i Umeå hoppas man fylla salongerna.

– Den stora förlusten för oss under pandemin är att vi inte haft mötet med publiken. Det är ju hela scenkonstens drivkraft. Vi har sett fram emot det här sedan pandemin startade, säger Petra Kangas, kommunikations- och försäljningschef Norrlandsoperan.

Full salong igen

Operan Macbeth skulle ha haft premiär redan förra hösten, men sköts på framtiden på grund av risken för smittspridning. I lördags spelades premiären för begränsad publik, men nu på onsdag öppnar salongen för fullt.

Coronaviruset i Västerbotten

29 september hävs alltså nästan alla restriktioner i Sverige. Det innebär att det inte längre finns något publiktak eller begränsningar för evenemang. Men lättnaderna gäller inte ovaccinerade, som rekommenderas att fortsätta hålla avstånd och undvika stora evenemang.

Törs ni lita på att ovaccinerade eller att de som har covidsymtom stannar hemma?

– Det är en fråga för individen nu. Är man det minsta orolig, eller om man har en förkylning på gång ska man förstås inte komma och sätta sig i en salong eller röra sig i allmänna miljöer, säger Petra Kangas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet