Foto: SVT

Alan spanade in Maja Beskowskolan

Publicerad

Maja Beskowskolan håller i veckan öppet hus för elever som nästa höst ska börja högstadiet. Skolan är fortfarande en byggarbetsplats, men den del som är klar av högstadiet står fyra kvällar öppet för sjätteklassare, som måste bestämma sig om framtiden.
– Det ska vara en bra miljö att lära sig på, säger blivande sjundeklassaren Alan Ferreti Horst.

Som det ser ut nu måste blivande högstadieelever göra ett aktivt val om vilken skola de vill gå på, precis som ett gymnasieval. På Maja Beskowskolan i Umeå har man därför anordnat öppet hus fyra kvällar i rad, där man visar upp den delen av skolan som står klar. Sjätteklassare med föräldrar får ställa frågor till rektorer och kolla in i vad som kan bli deras nya skola.

Alan Ferretti Horst var där under måndagskvällen med familjen.

– Jag tycker att det är ljust, stort, det finns plats för allting. Det är nytt och modernt, säger han.

Vad är viktigt i en skola tycker du?

– Det ska vara en bra miljö att lära sig på och att det ska finnas möjligheter till allting, berättar Alan.

Många frågor

Omkring 70 elever med föräldrar dök under måndagskvällen upp där möjligheten gavs för att ställa frågor.  Både sjätteklassare och deras vårdnadshavare hade lite olika funderingar.

– Föräldrar undrar mycket om hur skolan är uppbyggd, elevhälsan och tankarna bakom skolan, medan eleverna frågar mer om uppehållsrum och biljardbord, säger rektor Magnus Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer