Kontrollerna kan sitta lite överallt i staden. Foto: SVT

Orienterare tar över staden – letar kontroller överallt

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startade ungdoms-SM i orientering i Umeå. Första dagen var det sprintorientering och centrum fylldes av mer än 400 orienterare som letade kontroller mellan husen.

Tävlingarna pågår hela helgen. Första dagens tävlingar var sprint i stadsorientering.

– Det blir väldigt snabb orientering och man måste springa väldigt snabbt. Jag tycker att det är den roligaste orienteringen, säger Viktor Holmgren, tävlande från Umeå orienteringsklubb.

Kontroller överallt

De tävlande ska hitta kontrollerna som kan sitta bland annat i trappor, på hus och i lekparker.

– Man måste vara snabb och ha koll på var man är och göra bra vägval, säger Thea Wennberg, tävlande från Skellefteå orienteringsklubb.

”Folk kan känna sig i vägen”

Kontrollvakter och skyltar är uppsatta längst banan för att människor ska veta vad som pågår.

– Det är intensiv och utmanande orientering. De som befinner sig i staden kan kanske känna sig lite i vägen, säger Åsa Otterbjörk, en av dem som är med och arrangerar tävlingen.

Totalt är det 428 Deltagare från hela Sverige i åldrarna 15-16 år. Västerbotten har nio deltagare. På lördag och söndag avgörs distansorientering och stafett, de tävlingarna hålls i Kassjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.