Foto: Petra Nylander

Ormexperten: ”Du har tur om du ser en orm nu”

Uppdaterad
Publicerad

Petra Nylander hade inom loppet av två timmar påträffat fyra huggormar då hon i måndags var ute för att plocka bär och svamp i Nordmalings kommun. Men enligt ormexperten Dan Andersson är det inte ovanligt mycket huggorm i år.

– Nej, du ska snarare ha tur om du ser orm nu, säger han.

Dan Andersson är ordförande för Norra norrlands herpetologiska förening och han brukar vara ute och inventera huggorm. Men att det skulle vara ovanligt mycket orm i år förnekar han och förklarar att antalet ormar håller sig ganska konstant.

– I år har det nästan varit lite färre ormar än vanligt då det var en så kall vår, vilket gjorde att ormarna kom upp från sina övervintringsställen senare än vad de brukar, säger han.

TV: Här överraskas svampplockaren av en huggorm

Vanligtvis kommer ormarna upp på våren och nu i augusti, när det kan börja bli frost om nätterna, går honorna ner i övervintringsställen igen.

– Man kan säga att det är ett sådant övervintringsställe i varenda sydsluttning, där det är lite steniga bergsskred, där trivs dem bäst.

Tips: Så gör du vid ett ormmöte

Dan Andersson säger att han och andra som letar efter ormar sällan brukar träffa på dem, det är oftare de människor som är rädda för ormar som stöter på dem. Men om man är ute i skogen och plockar svamp eller bär så har han ändå tips på vad man ska tänka på om man skulle träffa på ormar.

– Det gäller att klä sig rätt, ha på dig gummistövlar. Och titta ner i riset innan du stoppar ner händerna så att det inte ligger någon orm där. Annars behöver du inte bry dig speciellt mycket, ormen sticker så snabbt den hör en människa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.