Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kraftsamla kring det här” – hör Cecilia Ravry på Umebrå om oron över att unga ska socialiseras in i kriminalitet. Foto: Niki Warden Werning

Oro för att unga i Umeå ska rekryteras in i kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gäng är etablerade i Umeå. Nu flaggar flera olika funktioner i kommunen för att unga riskerar att rekryteras in i organiserad brottslighet.

– Vi ser ett väldigt stort behov av att ge extra stöttning till de ungdomar som är i riskzonen för att socialiseras in i kriminalitet, säger Cecilia Ravry på Umeås brotts- och drogförebyggande råd.

Polisen flaggar för ett förändrat beteende hos Umeås kriminella och fältgruppen i Umeå vittnar om att äldre kriminella tar kontakt och bygger relation med yngre.

”Behov av extra stöttning”

Men än så länge finns lite evidens för att så faktiskt skulle vara fallet. I Socialtjänstens statistik syns ingen sådan trendändring.

– Men det betyder inte att det inte har börjat ske eller kommer att ske. Den bild vi får från polisen är att de kriminella handlingar som förut skulle ha begåtts av äldre kriminella nu delegeras till yngre personer, i flera fall under 18 år, säger Cecilia Ravry, Umebrå.

Så ska man bemöta problemet

I många delar av kommunens verksamhet finns en förhöjd vaksamhet. Just nu pågår en analys kring hur Umebrå med samverkansparter ska bemöta problemet och minska risken för att unga socialiseras in i kriminalitet.

Hör om oron och hur man ska bemöta problemet i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.