Foto: SVT

Oro inför älgjakten – coronakrisen kan ställa till det

Uppdaterad
Publicerad

Nu har länsstyrelsen beslutat hur många älgar som får skjutas vid årets licensjakt – 12 904 stycken – vilket är något färre än förra året. Men det finns en oro över att man inte kommer att kunna skjuta alla – på grund av coronapandemin.

Enligt viltförvaltaren Erik Lindberg så finns det en oro bland jaktlagen över hur man ska bedriva jakten.

– Det är många äldre i jaktlagen och folk som brukar komma utifrån länet. När man styckar och hanterar köttet blir det intimt och man jobbar nära varandra. Det kan bli problem, säger Erik Lindberg till SVT.

Enligt honom finns det diskussioner kring att dela upp lagen, så att man lättare kan hålla avstånd och ha så få inblandade i olika moment som möjligt. Om vissa jaktlag får problem att skjuta sin kvot är det inget stort problem, men om många påverkas blir det värre.

– Om alla i länet misslyckas att skjuta sina älgar har vi bekymmer. Då får det bli en kraftsamling till nästa år, säger Erik Lindberg.

Älgjakten i Västerbotten

De senaste beräkningarna av älgstammens storlek pekar på att det finns cirka 34 700 älgar inför höstens jakt, vilket kan jämföras med de över 40 000 älgar som fanns under en stor del av 2010-talet.

Anledningen till att älgstammen ska minskas och sedan balanseras är i korthet att man vill uppnå en bättre jämvikt mellan älgstammens storlek och betestillgången på vintern. Förhoppningen är att skadorna i skogen då ska hamna på acceptabla nivåer. Likaså finns det en målsättning att minska antalet trafikolyckor med älg.

Tider för älgjakt i Västerbotten 2020–2021:                            

Älgskötselområden och Licensområden

7 september – 27 september 2020

12 oktober 2020 – 31 januari 2021, alla djur

Kalvjaktsområden, hela länet

7 september – 11 september 2020

(fem dagar) (ej registrerad mark)

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.