Oroligheter vid manifestation på torget i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen pågick en manifestation i Skellefteå, och det har varit stökigt på torget. Högerextrema Rasmus Paludan har varit på plats, men inte haft tillstånd för någon manifestation.

– Det är lite stökigt, säger presstalesperson Marie Andersson vid 21.45. Polisen beskriver stämningen som ”upprörd”.

Ett 70-tal personer samlades på torget, främst ungdomar. Enligt polisen har föremål kastats och personer har avlägsnats från platsen.

”Polisens roll har varit att se till att alla får uttrycka sina åsikter i enlighet med lagen och att garantera säkerheten för arrangör och åhörare”, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen vill inte bekräfta orsaken till insatserna

Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema partiet Stram kurs, har under onsdagskvällen varit i Skellefteå och manifesterat, men har inte haft tillstånd för en allmän sammankomst.

”Arrangören fördes bort från platsen ett antal gånger men återvände till densamma” skriver polisen.

Polisen vill däremot inte bekräfta att deras insatser har att göra med Rasmus Paludans manifestation. Inger person kom till skada under kvällen.

Paludan hade nekats tillstånd på flera platser

Tidigare under dagen manifesterade Paludan också i Luleå och Piteå trots att han nekats tillstånd av polisen. Där avlägsnades Paludan då det blev stökigt på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.