Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här ger oss förutsättningar att kunna göra något riktigt bra framöver” – hör Linda Larsson, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen i Skellefteå, om vad pengarna betyder. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Rekordmånga orosanmälningar i Skellefteå – individ- och familjeomsorgen får över sex miljoner till åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Förra året slog orosanmälningarna och barn som placerades i HVB-hem rekord i Skellefteå. På grund av detta skjuter nu socialnämnden till mer pengar – för att anställa fler socialsekreterare. 

– Det har inte varit på sådana här nivåer någonsin tidigare, säger Linda Larsson, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun. 

Hösten 2022 slog individ- och familjeomsorgen i Skellefteå larm om det ökande antalet orosanmälningar som kom in till socialtjänsten. Nu visar det sig att året skulle bli ett rekordår gällande orosanmälningar och barn som placerades i HVB-hem.

Det ökande antalet ärenden, där många av dem varit svåra fall med barn som far illa, har bidragit till en extremt hög arbetsbelastning för personalen.

Socialnämnden har därför beslutat att ge individ- och familjeomsorgen mer pengar – närmare bestämt 6,6 miljoner kronor.

– Pengarna kommer bland annat att användas för att anställa fler socialsekreterare, säger Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden.

Satsar på förebyggande arbete

Socialtjänsten kommer också bland annat satsa på en ny samverkansform: Hälsa, lärande och trygghet, HLT. Där kommer de att jobba tillsammans med skolan och regionen i team, och hantera ärenden där man känner att det behövs ett tidigt stöd.

Förhoppningen är att insatserna ska göra att barn får hjälp i tid.

– Alla tidiga och förebyggande hälsofrämjande insatser är oerhört positiva för barns hälsa och utveckling, och förhoppningsvis så minskar detta belastningen på specialistvården, BUP, säger Linda Larsson.

I videon berättar avdelningschefen om den enorma antalet orosanmälningar som kommit in till socialtjänsten, och vilka åtgärder man planerar. 

Orosanmälningar:

År 2022: 5099 anmälningar

År 2021: 4847 anmälningar

År 2020: 3421 anmälningar

År 2019: 3468 anmälningar

Barn placerade på HVB-hem

År 2022: 52 barn

År 2021: 40 barn

År 2020: 26 barn

År 2019: 51 barn

Antal barn placerade i familjehem

År 2022: 149 barn

År 2021: 158 barn

År 2020: 150 barn

År 2019: 170 barn

Källa: Skellefteå Kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.