Både Magnus Johansson (S) och Annika Andersson (C) gör anspråk på makten i Vilhelmina. Foto: Pressbild/SVT

Osäkert läge i Vilhelmina – nu börjar ”kohandeln”

Publicerad

Ett extremt jämnt valresultat i Vilhelmina gör att en tydlig majoritet är svår att skönja. Att Centerpartiet går framåt och Socialdemokraterna tappar gör det tätt mellan de två stora partierna. Nu väntar tuffa förhandlingar för partierna.

Socialdemokraterna tappade ett mandat från förra valet och landar på tio. Centerpartiet ökade med två och slutade på åtta totalt. Det innebär att det är tätt i toppen i Vilhelmina kommun. Därtill finns fyra partier som alla hamnat på ett mandat – Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna, Politiskt alternativ och Moderaterna.

Det är otroligt jämnt och en tydlig majoritet är vid en första anblick inte glasklar men de styrande Socialdemokraterna blev största parti och ämnar att fortsätta sitta på kommunalrådsposten.

Val 2018 – #dinröst

– Det är solklart, vi är störst helt enkelt. Men vi ska sätta oss ner och träffa i princip alla partier, vi håller inga dörrar stängda förutom till SD. Det råder ingen tvekan om det, säger Magnus Johansson (S), kommunalråd.

Trots att de är störst blir det tuffa förhandlingar som ska inledas under nästa vecka.

– Har man inte egen majoritet måste man kohandla och alla vill sälja sig så dyrt som möjligt, det är inget konstigt med det, säger Johansson.

C gör anspråk på makten

Centerpartiet blev den stora vinnaren i Vilhelmina eftersom de ökade med två mandat.

– Givetvis så måste vi prata med varandra om ett samarbete och det måste alla eftersom det finns ingen tydlig majoritet. Allas läge är ju likadant så vi måste samarbeta på något sätt, säger oppositionsrådet Annika Andersson (C).

Klart är att de ämnar ta över styret i kommunen och är beredda att presentera en kommunalrådskandidat i väntan på resultaten från personkryssen.

– Ja, det är vi. Jag tycker valresultatet tydligt visat att Vilhelminaborna vill ha nytt ledarskap. Det kommer vi vilja göra, säger Andersson.

Fi: ”Vi är inga nickedockor”

Feministiskt initiativ gjorde ett kanonval och lyckades knipa ett mandat i fullmäktige. De är öppna för samtal men tänker inte låta sig bli överkörda.

– Det här blir en prövningens mandatperiod på den goda viljan. Men vi är inga nickedockor, har aldrig varit och kommer aldrig att bli, säger Monica Nilsson (Fi).

SD kan bli vågmästare

Sverigedemokraterna, som också är ett av partierna med ett mandat, ser ut att hamna i rollen som vågmästare eftersom varken S eller C är intresserade av ett samarbete

– Vi hade en överhängande roll förra mandatperioden som vågmästare och vi är beredda att fortsätta med det. Jag tänker inte svika våra väljare. Vi vill vara med och se till att förnuftiga beslut genomförs i Vilhelmina kommun, säger Eric Axelsson (SD).

Så här ser mandatfördelningen i Vilhelmina ut. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet