Foto: Anna Hugosson/Pressbild

Östensson glad över HD:s tolkning av lagen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömdes en 27-årig man i Högsta domstolen för oaktsam våldtäkt enligt samtyckeslagen. Ida Östensson, en av medgrundarna till Fatta-rörelsen, hoppas nu att domen ska bli vägledande framöver.

Som en av medgrundarna till Fatta-rörelsen har Ida Östensson länge drivit frågan om en samtyckeslagstiftning. Dagens HD-dom ser hon som en bekräftelse.

– Det känns väldigt bra att vi har fått en vägledande dom från HD utifrån samtyckeslagen där de är tydliga med att passivitet, tystnad och vissa kläder eller avsaknad av kläder aldrig kan utgöra ett samtycke. Det är en lättnad att HD tolkat lagen så. De är tydliga med att ansvaret inte ligger på henne att säga nej, utan på honom att försäkra sig om ett ja.

Hoppas att domen blir vägledande

Östensson menar att domen representerar en viktig brytpunkt eftersom den markerar att den målsägande kvinnans passivitet inte räcker som samtycke.

– Utifrån hur hon beskrivit att brottet gått till tolkar jag det som att hon hamnat i ”frozen fright”, alltså ett chocktillstånd som sju av tio som utsätts för denna typ av brott hamnar i där man inte kan göra motstånd. Det är en stor anledning till varför vi har drivit frågan, det är upp till den som vill ha sex att försäkra sig om att det faktiskt finns ett samtycke och att passivitet aldrig är samtycke.

Framöver hoppas Östensson att domen i HD ska bli betydande för hur alla rättsliga instanser dömer i våldtäktsfall.

– Jag hoppas domen vägleder tingsrätter och hovrätter till att inte lägga ansvaret på den utsatte att säga nej eller uttrycka sin motvilja. Det är inte samtycke att hon ligger i underkläder i sängen, som försvarsadvokaten även försökte argumentera för. Det betyder inte ett ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter