Foto: SVT

Nu ska samarbetet över Kvarken stärkas

Publicerad

Nu ska samarbetet med Österbotten i Finland bli bättre. Under två dagar besöker Österbottens Förbund Umeå för att jobba fram nya sätt att fördjupa sitt samarbete, bland annat vad gäller näringslivet, universitetet och olika mötesplatser.

Besöket kommer bara en månad efter beskedet om att det nu ser ut att finnas en lösning vad gäller finansieringen av en ny Kvarkenfärja.

– Umeåregionen spelar allt större roll hos oss, just nu pågår en stor regionreform som ska stärka regionerna, så det blir starkare och starkare, säger socialdemokraten Matias Mäkynen som är fullmäktigeordförande i Österbotten.

Positivt kring färjan

Som vi rapporterat tidigare väntas alltså finansieringen av en ny färja mellan Umeå och Vasa röstas igenom i Umeå kommunfullmäktige, något som uppskattas mycket på finska sidan.

– Det är väldigt positivt, vi är jätteglada. Detta betyder att vi kan stärka samarbetet. Vi bygger samarbeten inom områden som vård och utbildning hela tiden, men färjan är ett mer konkret område där vi kan samarbeta, säger Mäkynen.

”Knyta ihop städerna”

Under de två dagarna regionerna träffas väntas bland annat besök på Norrlandsoperan och Umeå hamn samt tid för möten.

– Vi kommer ha strategiska diskussioner om hur vi ska samarbeta inför framtiden. Umeå och Vasa som region är otroligt intressant och nu när vi ska fatta beslut om färjan kommer det ha viktig betydelse för hur vi ska knyta ihop städerna ännu bättre, menar Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer