Foto: Privat

Ove fick pilskt besök – satte på hans träälg

Uppdaterad
Publicerad

Ove Lindkvist i Tväråfors utanför Byske fick sig en ovanlig syn när han skulle sätta på morgonkaffet. I hans trädgård spatserade en älgtjur, den gick fram till hans träälg – och satte på den.

– Jag är jägare så min första tanke när jag såg älgen på gården var ”den där ska jag locka på”. Så jag gick ut och gjorde det, men älgen bara tittade upp och gick vidare, säger Ove Lindkvist.

När älgen inte visade något intresse för pensionären Ove återgick han till att göra klart kaffet i köket. Men då såg han hur älgen kommit tillbaka till gården. Ove gick då och väckte sin fru.

– Jag såg hur älgtjuren gick mot träälgen i trädgården som jag har skulpterat och trodde att den skulle börja slåss mot den, så jag tänkte att det här måste frugan se.

”Jag trodde att benen skulle gå av”

Men älgen började inte sparka eller knuffa på Oves träälg, tvärtom så ställde sig älgtjuren på bakbenen och satte på träälgen.

– Den där träälgen har stått där i 20 år, så jag trodde ju att benen skulle gå av på den, därför började jag skrika åt älgen att gå därifrån, men det gjorde den ju inte. Den hoppade upp på träälgen tre gånger, säger Ove.

Snart står även en träkalv på gården

Trots den omtumlande och ovanliga händelsen i slutet på augusti 2016 tycker Ove bara att det var roligt. Att älgtjuren valde att sätta på hans träälg tar han som en komplimang.

– Det måste ju vara ett gott tecken på att den faktiskt är lik en riktig älg, säger han och fortsätter:

– Och efter den här händelsen väntas det tillökning, nu håller jag på att skulptera en kalv som ska födas till våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet