Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). Foto: SVT.

Över 100 miljoner till lanthandlare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut om 35 miljoner kronor per år för stöd till kommersiell service i de glesbygdsområden som är särskilt sårbara och utsatta. Stödet betalas årligen ut under perioden 2016–2019.

– Går det inte att handla mat eller tanka bilen inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för kvinnor, män, företag och besökare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Dagligvarubutikerna är särskilt viktiga i ett servicesammanhang eftersom de ofta tillhandahåller en rad andra tjänster.

Utsatta områden

Tillväxtverket ska fördela 35 miljoner kronor årligen till de aktörer på länsnivå som ansvarar för insatser inom området stöd till kommersiell service. Pengarna ska användas för att stödja dagligvarubutiker i områden som bedöms som särskilt sårbara och utsatta.

– De 35 miljonerna kommer att bidra till att stödja tillgängligheten till service i de mest sårbara och utsatta glesbygderna, avslutar Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer