Här i skogen vid vattentornet hittade en hund drygt fyra kilo hasch, värt omkring en halv miljon. Polisen bytte ut det mot träkuber och grep sedan två män på platsen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Fyra kilo narkotika byttes ut mot träkuber i skogen i Umeå – åklagaren tror på fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

En hundägare hittade 4,4 kilo hasch i skogen på Mariehem i Umeå. Polisen bytte ut narkotikan mot träkuber och satte span på platsen.

Två män åtalas nu för narkotikabrott – åklagaren tror på fällande dom trots att narkotikan bytts ut.

– Det beror på tidsaspekten och den övriga bevisningen, säger åklagare Anders Norberg.

Det var den 27 mars som en hund hittade en väska som låg gömd i skogen på Mariehem i Umeå, vid vattentornet.

– Hunden blir uppmärksam och nosade ivrigt och dök in vid ett träd. Jag såg att det var trampat under trädet där hunden markerade. Jag blev misstänksam och kollade lite närmare, berättar hundägaren i polisförhör.

”Allmänfarligt att inte byta ut”

Polis kom till platsen och beslagtog narkotikan. Åklagare Anders Norberg beslutade att narkotikan skulle bytas ut mot substitut.

– I det här fallet bytte vi drygt fyra kilo hasch mot träkuber. Om det är så pass stora mängder narkotika måste vi byta ut på grund av allmänfarligheten, vi måste ta det säkra före det osäkra, säger han.

Polisen höll span på platsen och redan dagen efter kom två killar i 20-årsåldern till platsen för att hämta väskan. De greps där och då och åtalas nu för narktoikabrott.

I Vännäs friades en man nyligen på grund av att narkotikan bytts ut mot socker. Men åklagare Anders Norberg tror på en fällande dom i Mariehemsfallet.

– Det är många saker som stämmer överens. Dels är det tidsaspekten, att gärningsmännen ”hämtade” narkotikan dagen efter, men också att den ena personens fingeravtryck fanns på den riktiga narkotikan.

Värt omkring en halv miljon på gatan

De misstänka är fåordiga i förhör med polisen. Båda svarar upprepade gånger att ”det finns inte så mycket att säga”, ”inga kommentarer” eller ”jag vet inte” på förhörsledarens frågor.

Gatuvärdet för narkotikan är omkring en halv miljon. Dom väntas den 13 juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hd-domen som stoppar polisens metoder Foto: Polisen/montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.