Zoner med parkeringsförbud har införts på flera håll i Umeå. Foto: Scanpix

Överklagan av P-förbud tuggas om

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen ger bakläxa till länsstyrelsen, efter ett avslag på överklagan av beslut i Tekniska nämnden. Krångligt? Fel blev det i alla fall...

Flera boende på bland annat Berghem i Umeå protesterar mot det nya parkeringsförbudet i stadsdelen. Berghemsborna vänder sig mot att P-förbudet motiveras med trafiksäkerhet, eftersom inga olyckor inträffat på Berghem de senaste 20 åren. Dessutom har inte de utlovade besöksparkeringarna byggts för att kompensera att gatuparkeringen försvunnit.

De överklagade Tekniska nämndens beslut i september 2012 om utökad parkeringsförbudszon, men länsstyrelsen bestämde i december att avslå överklagan. Då gick de boende vidare och överklagade länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen.

Nu beslutar Transportstyrelsen att återförvisa ärendet till länsstyrelsen. Ärendet har nämligen hanterats av fel instanser.

Tekniska nämnden tog ett principiellt beslut, och därför borde överklagan hanteras i förvaltningsdomstolen. De frågor som kan sägas vara trafiktekniska skulle kunna, men har inte, överklagats via länsstyrelsen. Det framgår av Transportstyrelsens beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.