Foto: TT

Överklagar dom om olaga omskärelse

Uppdaterad
Publicerad

En 53-årig man dömdes av Umeå tingsrätt till dagsböter för att ha utfört omskärelse utan tillstånd. Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.

För att utföra omskärelse krävs det att man har läkarlegitimation för att utföra ingreppen på barn som är över två månader gamla. Annars ska ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen utfärdas.

Den dömda mannen hade inte läkarlegitimation men det särskilda tillståndet tidigare. Dock hade tillståndet återkallats när han omskar en pojke i Umeå, som då var drygt två månader gammal. Händelsen anmäldes och han dömdes av Umeå tingsrätti juli till dagsböter på sammanlagt 3 000 kronor.

Överklagar till högsta domstolen

Mannen överklagade domen till hovrätten som beslutade att inte ta upp ärendet. Nu överklagar han alltså till Högsta domstolen.

53-åringen menar att han inte visste att tillståndet återkallats. Han har tidigare dömts vid nio tillfällen för brott mot lagen om omskärelse av pojkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer