Foto: SVT

Bybor tar strid om stavning av Blattnicksele

Uppdaterad
Publicerad

Avsaknaden av bokstaven c rör upp starka känslor i Blattnicksele. Trots protester har Lantmäteriet beslutat att byanamnet inte får stavas med ”ck” – men nu överklagar Blattnicksele intresseförening beslutet till förvaltningsrätten.

– Det här blev väldigt konstigt.

Mikael Forsgren låter uppgiven när han summerar de senaste årens tvister kring byanamnet. Det har varit en lång process, minst sagt.

Bytte ut skyltarna

2012 begärde Blattnicksele intresseförning en stavningsändring av byanamnet, från Blattniksele till Blattnicksele – eftersom stavningen med ”ck” redan används av många. När Sorelse kommun samma år blev samiskt förvaltningsområde byttes ortsnamnsskyltarna ut, och plötsligt stod det Blattniksele, utan c, på skyltarna.

Intresseföreningen skickade in en ansökan till Lantmäteriet om att få ändra byanamnet, men de sa nej. En av anledningarna är att byanamnet stavas utan c i både fastighetsregistret och föregångaren jordregistret.

”Detta register har normerande status i alla officiella sammanhang vad gäller stavningen”, skriver institutet för språk och folkminnen, som lämnat sitt yttrande till Lantmäteriet.

”Tänk om du skulle ta bort c i Stockholm”

Nu har beslutet överklagats.

– Vi har ju haft c i namnet i alla tider, säger Mikael Forsgren.

Uttalet på namnet blir också konstigt utan c, menar han.

– Tänk om du skulle åka ner till Stockholm och ta bort c i deras namn, undra vad som skulle hända då. Det skulle nog bli problem, säger Mikael Forsgren.

Vad gör ni om beslutet inte ändras?

– Om det är möjligt så är tanken från vår sida att ansöka om ett nytt namn som vi vill ha det (Blattnicksele, reds. anm). Men jag törs inte säga om det är genomförbart.

Rätt ska vara rätt

Men hur namnet ska stavas verkar inte vara helt klart för förvaltningsrätten heller.

– Alla brev som de skickat till mig står det Blattnicksele med ck på, säger Mikael Forsgren roat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.