Hör Sofia Thomas-Asplund och hennes make om utbildningen. Foto: SVT

Överlevnad på schemat – landets första utbildning för ”Preppers”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en mil över skog och vatten behöver man färdas för att hitta eleverna på Storuman Folkhögskola. Här lär de sig leva primitivt med hjälp av naturens resurser.

– Om vi går genom isen eller vilse i bärskogen, då ska vi bara hålla oss lugna och komma ihåg att det här har vi gjort förr, säger eleven Monica Johansen.

Det är en unik utbildning som startat igång på Storuman Folkhögskola. Preppers heter den och kan vara den enda av sitt slag i Sverige. Här lär sig eleverna metoder för att bli mer självständiga och klara sig ute i naturen om så behövs.

– Jag fick gåshud när jag hörde om detta. Vilken otrolig trygghetskänsla, att kunna lita så mycket på sina kunskaper och faktiskt kan ta helt hand om sig själv. Det lockade mig, säger Charles Asplund till SVT.

Uppdrag: Gräva jordkällare och bygga vindskydd

Utbildningen har varit igång en månad. Ett av de första momenten blev att gräva en jordkällare och just nu är de ute i skogarna sydöst om Ammarnäs och försöker leva primitivt. Den första utmaningen blev att bygga vindskydd, först med en presenning – som snart ska bytas ut mot näver.

– Det blir jättespännande att se hur de löser det. För det är en utmaning att ligga ute, utan sovsäck, liggunderlag, tält eller pressening, och det är ju faktiskt minusgrader på nätterna, säger Håkan Johnsson, lärare.

”Föremål som tändstickor och tändstål är jätteviktiga föremål”, säger Håkan Johansson, lärare på den nystartade prepper-utbildningen. Foto: SVT
Här är några ur prepper-utbildningen samlade framför elden. Foto: SVT

Drömmen att lämna Stockholm bakom sig

Makarna Charles Asplund och Sofia Thomas-Asplund är några av de totalt 13 eleverna som tagit chansen att gå utbildningen. Drömmen är att lämna Stockholm bakom sig och ersätta med ett liv närmare naturen.

– Målet är väl att bli ganska självförsörjande med jakt- och fiske, odla och ha en gård med verkstäder. Vi är båda svetsare och smeder i grunden, så vi vill skapa saker och leva självförsörjande, säger Sofia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.