Några av de sista plankorna behandlas på SCA:s sågverk i Vilhelmina. Foto: SVT

Oviss framtid väntar varslade i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen sågades den sista plankan på SCA:s såg i Vilhelmina. Runt 10 av de 53 som varslades om uppsägning i december har fått jobb. Men för de andra är framtiden oviss.

Med blicken fäst på skärmen ser Lars-Göran Ålstig hur några av de sista stockarna sågas till. Den 1 juli blir han och kollegorna utan jobb och han tror inte på ett nytt i kommunen.

Redan nu har Vilhelmina kommun den högsta arbetslösheten i länet. I april var den över 13 procent, en siffra som stiger när den största privata arbetsgivaren nu försvinner.

Ilska om ansvar

De som förlorat jobben erbjuds bland annat utbildning och Arbetsförmedlingen informerar om jobb i Norge eller gruvorna i Norrbotten. För den som inte startar eget blir det svårt att stanna i Vilhelmina.

Flera anställda som Västerbottensnytt pratat med är mycket missnöjda med hur SCA skött nedläggningen, och tycker att företaget inte tar det ansvar som utlovats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.