Personal och ledning oense om läget på förlossningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Läget på förlossningen i Umeå är bättre än någonsin – i alla fall om man frågar ledningen. Enligt Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten, är det raka motsatsen.

– Erfaren personal slutar för att de inte orkar och nyutbildad personal skräms därifrån.

Senast i somras larmade Vårdförbundet om en ansträngd situation på förlossningen i Umeå. Man hade gått på minsta möjliga bemanning och personal fick avbryta sin sommarledighet för att stötta sina kollegor.

Men nu, några månader senare, menar Lena Hägglund, biträdande avdelningschef vid kvinnokliniken i Umeå, att man i huvudsak fyller bemanningsplanen med ordinarie personal och att läget är bättre än någonsin.

– Vi har anställt tio nyutbildade barnmorskor och har aldrig haft såhär bra grundförutsättningar, säger hon.

”Nya utbildade sätter inte foten i Umeå”

Men enligt Erika Häggblad, som är barnmorska i Skellefteå och fackligt ombud för Västerbotten, går personalen på knäna för att fixa alla olösta pass.

– Man får jobba dubbla, ibland trippla pass för att få ihop det. Hälften av de nyutbildade sätter inte ens foten på förlossningen i Umeå för de vet hur läget är där.

Enligt Erika Häggblad är ett problem att det jobbar fler nyutbildade än erfarna på förlossningen. Någon som Lena Hägglund bekräftar är en utmaning.

Närmare 42 miljoner till förlossningsvården

I maj i år beslutade regeringen att dela ut 41,9 miljoner kronor till Västerbotten för ökad tillgänglighet inom mödra- och förlossningsvården samt insatser för kvinnors hälsa.

– Vi gjorde en rejäl satsning med hjälp av regeringssatsningen som gjort att man kunnat säkra upp med ordinarie personal. En del av de pengarna har vi också använt till utbildningsbidrag, säger Lena Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.