Facket larmar om personalkris i restaurangbranschen – kan tvingas söka arbetskraft från utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Hotell och restauranger skriker efter personal efter massuppsägningarna under pandemin.

Nu kommer man tvingas anställa personal från andra länder för att det ska gå runt. Facket anser att lönerna måste höjas rejält.

– Det är brist på alla kompetenser, säger Mikael Forsberg, ombudsman vid hotellfacket avdelning 20 nord.

Idag är startlönen för en kock 23 000 kronor i månaden. Kockbristen är enorm och många kockar har bildat egna bolag och för att hyra ut sina tjänster. Då får man plötsligt upp emot 40 000 kronor i månaden.

Tufft för fjällanläggningar i vinter

Situationen är extra svår i norra Sverige, där industrier gör jättesatsningar och dammsuger städer på arbetskraft. Lägg där till att personalomsättningen i branschen ligger på uppemot 30 procent per år.

– Andra branscher betalar betydligt mer. Jag förstår inte hur man ska lyckas bemanna fjällanläggningar med personal i vinter, säger Mikael Forsberg.

Hör Mikael Forsberg berätta om den svåra situationen i branschen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.