Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste stryka operationer” – se hur lasarettet i Skellefteå drabbas när patienter inte kan skickas vidare. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Personalkris inom kommunen – slår hårt mot Skellefteå lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i den kommunala omsorgen i Skellefteå slår även mot vården på lasarettet. Allt fler utskrivningsklara patienter ligger kvar – eftersom kommunen inte mäktar att ta emot dem.

– Vi är jättebekymrade att det spiller över på oss, säger sjukvårdsområdeschef Camilla Andersson.

De dagsaktuella siffrorna för utskrivningsklara patienter på sjukhusen en dag i mitten av november är tolv i Umeå, en i Lycksele och 23 i Skellefteå.

Patienter blir kvar

Patienter som egentligen ska vidare för vård hos kommunerna blir i allt större utsträckning kvar på lasarettet i Skellefteå. Trenden har varit ökande senaste månaden enligt sjukvårdsområdeschefen.

– Just det här problemet är störst i Skellefteå, och det påverkar vår kapacitet till akut sjukvård, säger hon.

Ökning av covid påverkar

Det råder en allt svårare personalbrist inom Skellefteå kommunens vård- och omsorg. Dessutom har det den senaste tiden saknats personal på grund av en ökning av covid och andra sjukdomar. Det ger en dominoeffekt som ramlar över på lasarettet.

Men sjukvårdsområdeschefen understryker att de har ett bra samarbete med kommunen.

– Det är en gemensam utmaning, säger Camilla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.