Hans Lindberg och Alejandro Caviedes Foto: SVT

Personalutskottet görs om efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns personalutskott kommer att göras om. En anledning är att fackförbundet Kommunal framfört kritik mot personalavdelningen och personalutskottet.

Vid ett möte på torsdagen framförde Kommunals ordförande i Umeå, Alejandro Caviedes, kritik mot personalavdelningen och personalutskottet i Umeå kommun.

– Den fungerar inte alls och när personalutskottet bildades hamnade för mycket makt hos personalavdelningen och personaldirektören, skriver Caviedes på sin blogg.

Han menar att personalavdelningen tagit sig friheten att välja vilka politiska beslut den ska följa eller inte följa.

Ett exempel Caviedes lyfter fram är att personaldirektören anlitade konferensanläggningar som saknade kollektivavtal, trots kritik från fackliga organisationer. Han skriver också att personalutskottet har visat på oförmåga att styra personalavdelningen.

Utskottet kommer att göras om

Kommunalrådet i Umeå Hans Lindberg (S) håller med om delar av kritiken.

– Utskottet ska få en annan form och en annan roll, det är bra att Kommunal framför de här synpunkterna, säger Lindberg till SVT Nyheter Västerbotten.

Alejandro Caviedes vill att personalutskottet ska läggas ned och att nämnderna i stället ska få större inflytande i personalfrågor. Exakt hur utskottet ska göras om kan Hans Lindberg inte ge besked om nu.

– Vi håller nu på att titta på personalutskottets roll och en omstrukturering ska ske inför kommande mandatperiod, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.