Peter Digebrink kommer att sluta som jaktguide efter händelsen. Foto: Magnus Bidner/Privat.

Peter sköts med hagel i ansiktet – nu döms jägaren

Publicerad

Peter Digebrink guidade en grupp italienska jägare under fågeljakten 2016 då det plötsligt small. Peter träffades av en hagelsvärm i ansiktet. Nu döms jägaren som sköt honom för grovt vållande till kroppsskada.

Jakten skedde i trakterna kring Arjeplog 2016. Det var skogsfågel och ripa som skulle skjutas. När en tjäder flög upp reagerade jägaren snabbt. Han vände sig om och avlossade skott bakåt. Där stod Peter Digebrink.

Han kände hur det small till i armen. Han kastade sig ner och såg nästa hagelsvärm komma. Den träffade honom i ansiktet.

– Det brände till hårt. Jag blev lite bedövad, det var i alla fall mellan 40 och 50 kulor som träffade mig, sa Peter Digebrink till SVT efter olyckan.

Skadades – har problem än idag

Peter skadades och blev förlamad. Han fick genomgå operationer och hade kvar många kulor i kroppen ett år efter olyckan.

– Kroppsligt går det åt rätt håll. Jag mår bättre och bättre. Men det tar ett halvår till innan min arm är okej, säger Peter Digerbrink idag.

Nu har den Italienska jägaren fått sin dom. Han döms mot sitt nekande av Luleå tingsrätt för grovt vållande till kroppskada, till villkorlig dom och dagsböter. Peter mötte jägaren i rätten under förhandlingarna.

– Han är ångerfull, det syns, säger Peter Digebrink, som är relativt obrydd om domen.

– Egentligen spelar det inte någon stor roll att han döms till dagsböter. Det är han mot staten och spelar ingen roll för mig.

Slutar som guide: ”För stor risk”

Däremot har han beslutat att helt sluta som jaktgudie efter händelsen.

– Jag har insett att det är för stor risk, det är bättre att de får fara ut och jaga sig själv.

Tingsrätten bedömer brottet som grovt ”eftersom gärningen innefattade ett medvetet risktagande av allvarligt slag då x avlossade skott med ett livsfarligt skjutvapen i den riktning där han visste eller hade god anledning att anta att Peter Digebrink befann sig”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer