Visa alla (3)

Pilotstrejken slår hårt mot Skellefteå flygplats

Publicerad

Skellefteå flygplats drabbas hårt av pilotstrejken. Eftersom flygplatsen enbart trafikeras av SAS är alla flyg i dag inställda.
– Vi blir avskärmade från resten av omvärlden, säger flygplatschef Robert Lindberg. 

Strax efter midnatt avbröts förhandlingarna mellan Svensk Pilotförening och SAS och de svenska piloterna gick ut i strejk. Totalt påverkas 315 avgångar i Sverige. I Skellefteå, där flygplatsen enbart trafikeras av SAS, drabbas samtliga avgångar efter 7.00 på fredagsmorgonen. 

– Det drabbar Skellefteå väldigt hårt. Det är tufft när man inte har något annat att välja på, vi blir avskärmade från resten av omvärlden, säger Robert Lindberg, flygplatschef vid Skellefteå flygplats.

Flygplatschef Robert Lindberg säger att flygplatsen jobbat hårt på en lösning för resenärerna. Foto: SVT

Många resenärer blir nu strandsatta, säger Malin Burlin Lundmark, kommersiellt ansvarig på flygplatsen.

– Vi är otroligt beroende av flyget som transportmedel, det finns inte så många andra vägar att ta sig till Stockholm förutom bil och tåg. Men tåg är inte ett jättebra alternativ här uppe.

Ersättningsflyg sätts in

Samtliga avgångar är inställda under fredagen. Flygresenärer måste vända sig till SAS för ersättning och ombokning, men Robert Lindberg säger att flygplatsen också jobbat hårt med att hitta en lösning. Och på förmiddagen kom beskedet att ersättningsflyg sätts in från och med söndag.

– När vi fick signaler om strejkens utbredning så påbörjade vi ett aktivt arbete för att hitta ersättningsmöjligheter under strejken, detta har nu gett resultat i och med att Direktflyg börjar flyga mellan Skellefteå och Arlanda från och med söndag.

Läs mer om ersättningsflygen här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer