Foto: SVT

Pinchos har sålt alkohol till minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangerna Pinchos gör det enkelt för minderåriga att köpa alkohol. Minst åtta anonyma ungdomar har berättat om tillfällen de druckit och köpt alkohol utan legitimationskontroll.

– När man hämtar drycken så är de inte närvarande, utan de stressar omkring, säger besökaren Sandra Gruffman, 16 år.

SVT Nyheter Västerbotten har tagit del av en undersökning utförd av Mikaela Wikström och Embla Jernstig, examinerade journaliststudenter vid Umeå universitet. Där framgår det att minderåriga kunnat köpa alkohol på tapasrestaurangerna Pinchos i Umeå och det finns minst åtta bekräftade fall.

17-åring köpte öl

Journaliststudenterna utförde ett test under en fredagskväll i maj, med hjälp av 17-åriga Lotta Wiechel. De var ett sällskap på sex personer och en av de myndiga beställde två glas sangria. Ett av glasen fick minderåriga Lotta. Därefter var det hennes tur att beställa och hämta en öl via mobilappen.

– Det var inga problem, jag hälsade till och med på bartendern, berättar Lotta Wiechel.

Testet utfördes med målsmans tillstånd och var noga planerat. Under besöket var det ingen i personalen som kontrollerade hennes ålder.

LÄS MER: Kommunen om Pinchos: ”Det är allvarligt”

”Det verkar enkelt”

Ungdomar vittnar om att det är enkelt att köpa alkohol på restaurangerna. Flera historier visar på ett liknande tillvägagångsätt, att minderåriga besökt Pinchos då det varit fullt med gäster och låtit en äldre kompis hämta drycken.

– Jag insåg att alkohol kunde köpas när ingen av mina myndiga vänner leggades vid köp av drycker markerade 18+, berättar en av ungdomarna till studenterna vid Umeå Universitet.

De ungdomar som inte köpt alkohol själva har uppmärksammat att det verkar enkelt att gå runt systemet. Även när Pinchos utfört legitimationskontroller finns det andra tillvägagångssätt.

– Jag beställde en drink via appen och när jag skulle hämta den kollade de legitimation på personerna innan mig. När jag kom fram hade personen som ”leggade” vänt sig om, så jag tog min drink och gick därifrån, berättar en annan ungdom om ett besök på Pinchos i centrala Umeå.

LÄS MER: ”Jag tror på mina bartenders”

Problematiskt appsystem

Pinchos koncept är att vara enkelt och beställningarna ska ske snabbt och smidigt via deras appsystem. Besökaren beställer via appen och får sedan en notis i mobilen när maten eller drycken är färdig att hämta. Även all betalning sker via appen.

– Legitimationskontroller ska fungera som på vilket annat ställe som helst i stan, det finns alltid minderåriga som försöker komma åt alkohol på ett eller annat sätt, säger ägaren och franchisetagaren Peter Haghjoo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.